De flesta svenskar har någon form av relation till koffein, inte minst genom vår nationaldryck kaffe. På nästan alla svenska arbetsplaster fikas det var dag, och dricks kaffe i mängder. Det är egentligen bara i vårt grannland Finland som det dricks mer kaffe än i Sverige. Kanske har det att göra med mörkret och kylan som gör att vi behöver en kick för att vakna till om dagarna. 

Den aktiva beståndsdelen i kaffe, den som gör att drycken är så uppskattad, är koffein. Det är ett milt stimulerande ämne som helt enkelt gör att du känner dig piggare. Dessutom ökar koffein kroppens kaloriförbränning, vilket kan vara bra om man sitter stilla mycket och kanske vill minska risken för övervikt. 

Men det är viktigt att komma ihåg att koffein inte bara finns i kaffe och kaffebönorna, även svart te och grönt te, innehåller koffein, liksom växten guarana som inte sällan är den koffeingivande beståndsdelen i många sportdrycker så som Red bull. Dessutom finns också nikotin i form av tabletter som man kan köpa på apoteket. 

Sedan finns även koffein på andra oväntade ställen. I fast form är det vanligaste sättet att få i sig kofffein på att äta chocklad. Choklad innehåller nämligen koffein, och det kanske åtmistone delvis kan förklara varför det är så poplärt som tilltug mellan måltiderna – man blir piggare, helt enkelt.

På den här sidan hittar du allt du behöver veta om koffein.