Koffein kommer vanligast från fyra olika källor. Dels kaffebönor, teblad, guarana-växten eller mate-växten. De olika källorna ger rent tekniskt substansen tre olika namn, koffein, tein och matein. Sedan finns faktiskt koffein även i en rad andra växter, till exempel i vissa citrusfrukter, men där i mindre koncentration. Men i stort är koffein dess rätta samlingsnamn, ett namn som alla vet vad som syftas på.

Hur extraheras koffein?

Det finns många olika sätt att utvinna koffein ur kaffe på. En av de enklaste sätten är att använda etylacetat, en blandning av etanol och ättiksyra. Om denna vätska blandas med kaffe kommer vätskorna att skiktas, och eftersom koffeinet löses enklare med etylacetat, kommer denna del dra till sig koffeinet i kaffet. Men det finns naturligtvis många metoder att extrahera koffein på, men detta är ett sätt som du enkelt kan göra hemmavid utan större problem.

Vad används extraherat koffein till?

De flesta dricker ju kaffe och te för att bli pigga och för att hålla ångan uppe på jobbet. Men faktum är att koffeinet även används i andra sammanhang. Dessa inkluderar sport- och energidrycker. Koffein finner du även i vissa läkemedel, inte minst huvudvärkstabletter. Vad mer som koffein används till kommer vi naturligtvis avhandla en hel del i bloggposterna på den här siten.